4 mjeseca bio u komi, a šest sati je trajala operacija: Urasla dlaka ga umalo koštala života, a evo kada je smrtonosna
Breaking News

4 mjeseca bio u komi, a šest sati je trajala operacija: Urasla dlaka ga umalo koštala života, a evo kada je smrtonosna

Iako urasla dlaka obično ponovno prirodno izraste, postoje slučajevi u kojima može doći do infekcije, što situaciju čini još težim za rješavanje.Prema Mondu, i muškarci i žene često se susreću s problemom uraslih dlaka u nekom trenutku svog života, često bez potrebe za liječničkom intervencijom. Pseudofolliculitis barbae, koji se obično naziva urasla dlaka, javlja se kada se dlaka uvija prema unutra u kožu umjesto da raste prema van s površine kože. Ovo stanje prvenstveno pogađa osobe s gustom, grubom ili kovrčavom kosom.

U slučaju da urasla dlaka ili njezina okolica postane pretjerano bolna, upaljena, crvena ili natečena, bilo bi dobro konzultirati svog liječnika opće prakse. Ovo je posebno važno ako osjetite simptome poput visoke temperature ili nekontroliranog drhtanja, navodi Svjetska zdravstvena organizacija. Kada se suoče s tim okolnostima, medicinski stručnjaci koriste sterilnu iglu kako bi oslobodili dlake koje su “zarobljene”. Nakon toga se daju antibiotici u obliku kreme ili tableta za liječenje infekcije. Zanemarivanje liječenja urasle dlake može dovesti do dodatnih komplikacija, od kojih neke mogu imati teške posljedice.

Postoji mogućnost stafilokokne infekcije koja proizlazi iz urasle dlake, au slučaju da se ova infekcija infiltrira u krvotok dolazi do sepse.  U slučaju da stafilokokna infekcija ostane neotkrivena i neliječena, posljedice mogu eskalirati do točke da je potrebna hospitalizacija i potencijalno potrebna kirurška intervencija. Slučaj vrijedan pažnje uključuje muškarca koji živi u Ohiu, u dobi od 40 godina, a koji je 2016. bio podvrgnut dugotrajnoj šestosatnoj operaciji zbog komplikacija koje su proizašle iz urasle dlake. Zanemarujući rješavanje problema tri godine, na kraju mu se razvila cista na nozi, što je dovelo do četveromjesečne kome tijekom njegove hospitalizacije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *