Dok spavate izbacujete pljuvačku na jastuk? Nikako nije slučajno - evo šta je u pitanju...
Breaking News

Dok spavate izbacujete pljuvačku na jastuk? Nikako nije slučajno – evo šta je u pitanju…

Čini se da je ovo isključivo za spavanje na boku, jer se ne događa kada spavate na leđima. Ovaj disparitet se može pripisati činjenici da se pljuvačka nakuplja i suši u grlu kada spavate u ležećem položaju. Proizvodnja pljuvačke uključuje saradnju nekoliko žlijezda. Čin slinjenja često se može povezati sa nekoliko specifičnih stanja:

Nepravilna poza za spavanje

Ako spavate na boku ili na stomaku, uobičajeno je da vam se usta otvore zbog opuštanja, što rezultira mogućnošću slinjenja nakon toga. Međutim, kada spavate na leđima, to pomaže u sprječavanju slinjenje.

Alergija

Pojačano lučenje pljuvačke može biti posljedica alergijskog rinitisa i alergija na određenu hranu.

Kiselost

Prema naučnim istraživanjima, vjeruje se da stimulacija jednjaka želučanom kiselinom dovodi do prekomjerne proizvodnje pljuvačke.

Sinusna infekcija

Kada se pljuvačka nakuplja, infekcije gornjih disajnih puteva obično dovode do otežanog disanja i gutanja. Nadalje, začepljeni nosni prolazi uzrokuju da osobe dišu na usta, što dovodi do veće proizvodnje sline.

Košmarni snovi

Noćne more mogu uzrokovati slinjenje, što je uobičajeni simptom. Osim toga, odrasli mogu doživjeti ovaj fenomen zbog psihopatoloških faktora. Balanjenje se obično javlja tokom perioda stresa i može biti izazvano određenim lijekovima.

Lijekovi

Pojačano lučenje pljuvačke česta je nuspojava određenih antidepresiva. Za pojedince koji uzimaju određene lijekove ili se bave upotrebom droga, prekomjerno slinjenje može biti redovna pojava.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *