Dijete samo ove dvije stvari može naslijediti od svog oca: Nikada ne biste mogli ni zamisliti (Foto)
Breaking News

Dijete samo ove dvije stvari može naslijediti od svog oca: Nikada ne biste mogli ni zamisliti (Foto)

Dijete pretežno nasljeđuje specifične genetske karakteristike od oca, jer muški geni imaju značajan uticaj, dok ove karakteristike nisu stečene od majke. Kada se rodimo, dobijamo razna naslijeđa od roditelja i često je nemoguće izbjeći ovu nepobitnu istinu. Genetičarka Dana Breset otkrila je da djeca rođena od očeva starijih od 45 godina imaju veću vjerovatnoću da dožive smetnje u učenju i povećanu podložnost depresiji ili anksioznosti.

Važno je prepoznati da ako otac ikada bude nezadovoljan polom svog potomstva, treba sebi zahvaliti. Breset tvrdi da muškarci snose punu odgovornost za određivanje biološkog pola deteta.

Visina

Stručnjaci su utvrdili da se genetski faktori odgovorni za visinu djeteta mogu pratiti do gena naslijeđenih od oca, a ne od majke. Općenito je prihvaćeno da najmanje 700 genetskih varijacija doprinosi razvoju fizičkih karakteristika djeteta.

Istraživanja pokazuju da iako oba roditelja doprinose nasljeđivanju ove osobine, očevi geni imaju značajniji utjecaj na određivanje visine. Breset tvrdi da ako je otac visok, vrlo je vjerovatno da će i dijete doživjeti značajan rast kako napreduje kroz odraslo doba.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *