Mjesec dana prije srčanog udara, tijelo vam šalje upozorenje: 5 znakova da ste u opasnosti
Breaking News

Mjesec dana prije srčanog udara, tijelo vam šalje upozorenje: 5 znakova da ste u opasnosti

Prepoznatljivi simptomi mogu se pojaviti kod pojedinaca do mjesec dana prije nego što dožive srčani udar.

Umor

Žene često navode neobjašnjivu iscrpljenost kao znak upozorenja za neizbježni srčani udar. Kako dan odmiče, čak i jednostavne aktivnosti poput pospremanja kreveta ili tuširanja postaju sve teže, a umor se i dalje povećava.

Osjećaj nelagode u predjelu grudnog koša.

Obraćanje velike pažnje na bol u grudima je od najveće važnosti za muškarce, jer služi kao vitalni rani znak upozorenja. Međutim, vrijedno je napomenuti da samo 30 posto žena iskusi ovaj specifičan simptom. Trajanje i manifestacija ovih senzacija može varirati, često se manifestirajući kao nelagodnost u rukama (obično lijevoj ruci), vilici, vratu, ramenima i abdomenu.

Nesanica

Doživljavanje nesanice može biti i frustrirajuće i uznemirujuće, jer često dovodi do umora, problema s fokusiranjem i razdražljivosti. Postoji nekoliko potencijalnih uzroka nesanice, uključujući stres, anksioznost, depresiju, medicinska stanja i određene lijekove. Od ključnog je značaja da se ovaj problem pozabavi što je pre moguće, jer hronična deprivacija sna može imati štetne efekte na opšte zdravlje i osećaj blagostanja.

Kratkoća daha

Osjećaj neadekvatnog unosa kisika, koji se obično naziva dispneja ili kratak dah, može dovesti do osjećaja vrtoglavice. Važno je napomenuti da ovaj specifični simptom nije ograničen na bilo koji određeni spol i može se čak manifestirati već šest mjeseci prije srčanog udara.

Srčani ritam je nepravilan.

U domenu napada panike i anksioznosti, posebno među ženama, često se primjećuje da pojedinci mogu iskusiti epizode preskakanja ili nepravilnih otkucaja srca. Ovi nepravilni otkucaji srca obično traju 1-2 minute i mogu manifestirati simptome kao što su vrtoglavica i ekstremni umor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *