Obavezno ga isključite prije spavanja: Ovaj uređaj "guta" struju, a nije bojler niti mašina za pranje veša (Foto)
Breaking News

Obavezno ga isključite prije spavanja: Ovaj uređaj “guta” struju, a nije bojler niti mašina za pranje veša (Foto)

Primarna briga kada je u pitanju upravljanje troškovima obično se vrti oko računa za struju, koji često može biti neočekivano velik. Ipak, važno je napomenuti da internet ruteri takođe daju značajan doprinos ukupnoj potrošnji energije u domaćinstvu. Dok su kotlovi i peći obično povezani s većom potrošnjom električne energije, važno je prepoznati da internet ruteri također mogu značajno doprinijeti povećanju troškova električne energije.

Prilikom kupovine rutera, ključno je dati prednost energetskoj efikasnosti i odabrati uređaj koji troši minimalnu energiju kako u radu tako i u stanju mirovanja. Preporučuje se odabir energetski efikasnog rutera, a ako potpuno isključenje nije moguće, savjetuje se odabir modela koji može automatski onemogućiti Wi-Fi kada nije u upotrebi.

Iako ruteri troše relativno malu količinu energije u poređenju sa drugim uređajima, jednostavan čin isključivanja kada se ne koriste može značajno doprinijeti uštedi energije. Iako internet ruter možda neće trošiti energiju u istoj mjeri kao hladnjaci i drugi uređaji, ipak je preporučljivo da ga isključite kada nije u upotrebi kako biste sveli na minimum nepotrebnu potrošnju energije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *