Zbog jedne greške koju svi pravimo veš mašina troši daleko više struje! (Foto)
Breaking News

Zbog jedne greške koju svi pravimo veš mašina troši daleko više struje! (Foto)

Zbog uobičajene pogreške koju svi radimo, veš mašina može potrošiti dvostruko više električne energije. Unatoč jasnim uputama na pakiranju deterdženta o odgovarajućoj količini za korištenje, većina potrošača sklona je premašiti preporučenu dozu. Ova pretjerana uporaba ne samo da šteti odjeći, već dovodi i do značajnog porasta troškova električne energije.

Prema riječima stručnjakinje Mari Gagliardi, važno je naglasiti da korištenje više deterdženta ne znači čišće rublje, unatoč uobičajenoj zabludi. Mnogi su skloni pretjerivanju, no u stvarnosti to samo dovodi do oštećenja mašine i odjeće.

Ne samo da pretjerana upotreba deterdženta rezultira ružnim bijelim mrljama na odjeći, već može imati i štetne učinke na odvode. To dovodi do većeg nakupljanja ostataka deterdženta, zbog čega perilica rublja troši dvostruko više električne energije.

Ispravno pranje odjeće zahtijeva pridržavanje određenih smjernica i tehnika. Postizanje istinski čistog veša zahtijeva optimizaciju tri ključna elementa: temperature vode, centrifuge i kombinacije deterdženta i omekšivača. Za optimalne rezultate, preporučuje se odabir najviše dostupne temperature pranja jer je ona izravno povezana s temeljitijim čišćenjem vašeg veša.

Pri odabiru programa pranja odlučite se za onaj koji ima dulje trajanje i uključuje dodatno ispiranje. Ključno je koristiti visokokvalitetni deterdžent, jer upute mogu sugerirati upotrebu više nego što je stvarno potrebno.  Prema mišljenju stručnjaka, najpoželjnije je prethodno izmjeriti deterdžent umjesto da ga sipate izravno u mašinu. Ova metoda osigurava tačnu informaciju o tačnom dodanom iznosu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *