Superćelijske oluje opet stižu kod nas, zna se i kada! Nevrijeme može imati razorne posljedice, a ovi dijelovi zemlje su na udaru
Breaking News

Superćelijske oluje opet stižu kod nas, zna se i kada! Nevrijeme može imati razorne posljedice, a ovi dijelovi zemlje su na udaru

Pojedini regioni Srbije bili su teško pogođeni superćelijama koje su se dogodile u julu 2023. Zbog toga je izuzetno važno preduzeti proaktivne mjere kako bi se spriječilo ponavljanje oluja praćenih jakim orkanskim vjetrovima. Izuzetno je važno blagovremeno upozoriti, jer posljedice mogu biti značajne. Sve ukazuje na to da su superćelijske oluje na ivici povratka.

Ivan Ristić, meteorološki stručnjak, predviđa ponovnu pojavu superćelija u julu. Trenutni dokazi snažno sugeriraju da će se ove strašne oluje, koje karakteriziraju uraganski vjetrovi i mogućnost tuče, ponovo vratiti. Dalja analiza će pružiti precizniju prognozu za ove intenzivne događaje, koji se obično nazivaju super olujama.

Praćenje temperature mora i okeana izuzetno je važno, kako navodi Ristić, jer igra ključnu ulogu u nastanku superćelijskih oluja. Ristić objašnjava da je kritičan faktor za nastanak oluje superćelije kada temperatura mora dostigne približno 27 stepeni Celzijusa.

Kako smo ušli u mjesec juli prošle godine, zabilježena je temperatura Jadranskog mora od 29 stepeni. To objašnjava turbulentno vrijeme 13. i 19. jula. Ivan Ristić upozorava da predstojeći prelazak s proljeća na ljeto ne daje obećavajuću sliku za trenutno stanje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *