Kuhat ćemo se na 40 stepeni, a 60 dana će biti preko 30! Šok prognoza za ljeto: Čekaju nas paklene vrućine, a to nije najgore..
Breaking News

Kuhat ćemo se na 40 stepeni, a 60 dana će biti preko 30! Šok prognoza za ljeto: Čekaju nas paklene vrućine, a to nije najgore..

Iako je zima 2023/2024. nije zvanično završena, sada je prepoznata kao jedna od najblažih zima od 1888. Na osnovu prethodnih vremenskih predviđanja i naknadne pojave rekordnih temperatura tokom toplijih zima, vrlo je vjerovatno da smo na ivici izuzetno toplog ljeta..

Povećane temperature i tokom ljetne i zimske sezone postale su evidentne, a primarni faktor iza ovog fenomena su klimatske promjene, posebno globalno zagrijavanje. To je vidljivo u globalnom porastu temperatura koje prelaze 1 stepen. U iščekivanju nadolazećeg ljeta, oslanjamo se na numeričke modele za dugoročnu prognozu klime.

Na osnovu zaključaka izvedenih iz ovih modela, predviđeno je da temperatura zraka premaši prosjek za 2 stepena. Da bismo ponudili referentni okvir, tipične sezonske temperature obično se kreću od 21 do 25 stepeni, dok u povišenim regionima kao što su brda i planine, temperature variraju između 13 i 18 stepeni.

Naš glavni fokus se, međutim, vrti oko pojave tropskih dana, gdje se temperature penju iznad 35 stepeni, što predstavlja značajne prepreke za ljude, životinje i različite sisteme, što dovodi do značajnih poteškoća. Predviđa da će ovog ljeta biti period od 35 do 60 dana kada maksimalne temperature prelaze 30 stepeni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *