Imate li ovakve crvene tačkice na koži? Ovo su razlozi zašto se pojave i kada treba ići doktoru...
Breaking News

Imate li ovakve crvene tačkice na koži? Ovo su razlozi zašto se pojave i kada treba ići doktoru…

Uočite li iznenadnu pojavu grimizne tačkice na vašoj koži, budite uvjereni da nema razloga za brigu. Najvjerovatnije je riječ o angiomu, bezopasnoj i nekanceroznoj izraslini koja se sastoji od krvnih žila. Postoje različite vrste angioma koje se mogu pojaviti na bilo kojem dijelu tijela. Kada pojedinci navrše 30 godina, uobičajeno je da se kod njih pojave male mrlje, koje se obično nalaze na rukama, ramenima, pa čak i na grudima žena.

Kako ljudi stare, odvijaju se prirodne transformacije unutar kože i krvnih žila, što dovodi do razvoja angioma.  Njihova prisutnost potencijalno može značiti temeljne probleme kao što su bolesti jetre, poremećaji unutar krvožilnog sistema ili neravnoteže u hormonskim razinama. Pojava ovih angioma češća je u dječjoj dobi i tokom trudnoće. Kada se manifestiraju u znatnim količinama, mogu djelovati kao pokazatelj mogućeg oštećenja jetre.

Ako primijetite bilo kakve nepredviđene promjene u veličini, obliku ili krvarenju grimizne mrlje, preporučuje se hitno potražiti liječničku pomoć. Prema stručnjacima, angiomima se treba obratiti samo ako aktivno krvare ili uzrokuju bilo kakav oblik nelagode.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *