Evropska unija šalje novu pomoć: Po 5.000 KM za građane, evo ko može dobiti..
Breaking News

Evropska unija šalje novu pomoć: Po 5.000 KM za građane, evo ko može dobiti..

Prema riječima Srđana Todorovića, direktora Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost, preko 1.500 građana u entitetu RS biće odobreno do 5.000 KM putem tendera za raspodjelu bespovratnih finansijskih sredstava iz Evropske unije. Ovo finansiranje ima za cilj podršku implementaciji mjera energetske efikasnosti.

Na konkurs za sprovođenje mjera energetske efikasnosti u mikro, malim i srednjim preduzećima, prema riječima Todorovića, prijavilo se više od 100 privrednih subjekata. Od toga je 56 projekata odobreno za finansiranje. Takođe, projekat za fizička lica naišao je na veliki odjek, a prijavilo se više od 2.500 građana RS.

Todorović je naglasio da će obezbjeđena sredstva EU, u ukupnom iznosu do 20 miliona KM, biti iskorištena u Bosni i Hercegovini kroz različite projekte na ogromnoj površini od preko osam miliona KM.

Prema njegovim riječima, broj prijava na ove tendere premašio je raspoloživa sredstva i predviđa da će dalji razgovori sa EU i međunarodnim donatorima osigurati nastavak ovih projekata.

Prema Todorovićevim riječima, građani imaju mogućnost da dobiju sredstva za različite projekte uređenja doma, poput zamjene stolarije, postavljanja termoizolacije na fasadi, nadogradnje na energetski efikasne sisteme grijanja ili ugradnje solarnih panela za ličnu proizvodnju električne energije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *