Sladićeva prognoza do kraja februara iznenadila sve: Možda da se “hvatamo za glavu”
Breaking News

Sladićeva prognoza do kraja februara iznenadila sve: Možda da se “hvatamo za glavu”

Primarni razlog za zabrinutost i izvor naše nedoumice, prema riječima meteorologa Nedima Sladića, je primjetan izostanak snježnih padavina na planinama u Bosni i Hercegovini.

Trenutne temperature dosežu najviše 18 stepeni, povremeno i do 20 stupeni, a u središnjem planinskom lancu temperature se kreću od 12 do 16 stepeni. Ove temperature su znatno više od prosjeka za oko 8 do 10 stepeni.

Neuobičajeno je dodijeliti imena anticiklonama jer je ova praksa obično rezervirana za oluje i uragane koji mogu izazvati značajnu štetu. Ali, valja napomenuti da krajem februara može doći do promjene vremenskih prilika, što znači da zima još nije završila i da se ne može zanemariti.

Predviđeno je napredovanje učinka hlađenja prema sjeveru preko kontinenta. Važno je priznati da će razine padavina biti minimalne u nadolazećem razdoblju od 5 do 7 dana; ali nakon toga iz zapadnih će krajeva doći do povećanja naoblake.

Od petka, a osobito tokom nadolazećeg vikenda zapuhat će umjereno do jako jugo, povremeno i olujno. Nakon 12. februara temperatura će postati primjerenija ovom dobu godine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *