Dr. Stanišić objašnjava koja hrana može podići holesterol u nebesa! Svi je jedemo na veliko...
Breaking News

Dr. Stanišić objašnjava koja hrana može podići holesterol u nebesa! Svi je jedemo na veliko…

U svom objašnjenju, dr. Stanišić ističe specifične namirnice koje imaju potencijal da značajno podignu nivo holesterola, ističući da ih svi obično konzumiramo. Pored toga, pruža sveobuhvatnu listu od četiri strategije koje se mogu implementirati za efikasno upravljanje holesterolom.

Mnogi bodibilderi odlučuju da isključe žumanca iz svoje ishrane i umesto toga se odlučuju za omlet u potpunosti napravljen od belanaca, koji su niskokalorični. Međutim, važno je napomenuti da žumanjci sadrže korisne tvari. Meso, jaja, mlijeko i mliječni proizvodi smatraju se biološki vrijednom hranom. Iako je bez njih moguće živjeti, one nude brojne prednosti.

Doktor je predložio primjenu četiri strategije za upravljanje nivoom holesterola prije nego što pribjegnemo eliminaciji mesa iz naše prehrane. Jedna značajna promjena uvedena u našu rutinu doručka je ugradnja biljnih vlakana. Umjesto da se opredijelimo za prethodno upakovane zobene pahuljice, sada kupujemo zob i pripremamo ih tako što ih pomiješamo s mlijekom i prokuhamo.

Ovaj jednostavan proces nam omogućava da iskoristimo beta-glukan koji se nalazi u zobi, koji igra vitalnu ulogu u sprječavanju cirkulacije kolesterola u tijelu i smanjenju njegove apsorpcije. Za borbu protiv holesterola preporučuje se da u ishranu uvrstite više pasulja, semenki, lešnika, oraha i badema.

Imam još jednu strategiju da podijelim s vama. Uključivanje lješnjaka, oraha i badema u vašu ishranu može vam pružiti fitosterole, koji su oblik biljnog holesterola. Ovi fitosteroli se takmiče sa holesterolom u vašim crevima za apsorpciju. Dakle, ovo je dodatna preporuka koju bismo trebali uključiti.

Za implementaciju treće taktike, ključno je izbjegavati margarin. Ova praksa, koju medicinski stručnjaci obično nazivaju “rezanjem slatkiša”, često se pogrešno tumači kao da se radi o šećeru. Međutim, to se proteže i dalje od toga. Mnogi proizvodi, kao što su kreme i razne vrste vafla, sadrže sastojke poput hidrogenizovanog palminog ulja ili hidrogenizovanog biljnog ulja, koji su u suštini margarin.

Prema liječnicima, jedan efikasan pristup je da u svoju ishranu uključite hranu koja je dobra za holesterol, kao što su beli luk, maslinovo ulje i plava riba. Osim toga, imate mogućnost suplementacije kapsulama s bijelim lukom. Međutim, ljekar savjetuje da se fitosteroli ne koriste pretjerano, jer oni mogu imati nuspojave kada se uzimaju u velikim količinama.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *