Liječnica objašnjava koja hrana može podići holesterol u nebesa: Balkanci to jedu u velikim količinama!
Breaking News

Liječnica objašnjava koja hrana može podići holesterol u nebesa: Balkanci to jedu u velikim količinama!

Kroz svoju stručnost, dr. Svetlana Stanišić nudi vrijedne smjernice o tome kako učinkovito upravljati visokim razinama holesterola putem odluka o prehrani, prevladavajućem problemu koji pogađa otprilike jednu trećinu stanovništva u Srbiji.

Meso, jaja, mlijeko i mliječni proizvodi imaju značajnu biološku vrijednost i nude brojne prednosti. Iako je tehnički izvedivo preživjeti bez ovih prehrambenih artikala, oni nesumnjivo imaju vrlo korisnu svrhu. Liječnica je naglasila važnost razmatranja alternativnih pristupa prije potpunog izbacivanja mesa, ističući četiri specifične strategije koje učinkovito pomažu u kontroli razine holesterola.

Kako bismo povećali unos hranom, ključno je uključiti biljna vlakna u naše obroke. Jedan primjer za to je konzumacija zobi. Ipak, umjesto da odaberemo unaprijed zapakirane zobene pahuljice, radije kupimo sirovu zob i pripremimo je tako da je pomiješamo s mlijekom i sami skuhamo.

Uključivanje zobi u vašu prehranu može biti korisno zbog visokog sadržaja beta-glukana, spoja koji pomaže u sprječavanju cirkulacije i apsorpcije holesterola u tijelu. Za učinkovito rješavanje povišene razine holesterola savjetuje se uključivanje veće količine graha, sjemenki, lješnjaka, oraha i badema u dnevne obroke.

Uključivanjem lješnjaka, oraha i badema u svoj režim prehrane možete dobiti fitosterole, vrstu biljnog holesterola. Ovi se fitosteroli aktivno natječu s holesterolom u vašem probavnom sistemu, čime se smanjuje njegova apsorpcija.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *