Poznati kuhar otkrio recept za savršeni domaći hljeb: Iznutra mekan a izvana hrskav, boljeg niste probali 100%
Breaking News

Poznati kuhar otkrio recept za savršeni domaći hljeb: Iznutra mekan a izvana hrskav, boljeg niste probali 100%

Da li imate naviku da pravite hljeb?  da budemo realni.  Kupovni hljeb ne može nikada biti kao  domaći. Samo što neke osobe vjerovatno nemaju vremena, što je i razumljivo, da uvijek prave hljeb.

Ovdje vam donosimo recept kako da napravite hljeb koji  će biti veoma ukusan. Potrebni sastojci: 500 grama polubijelog brašna, 10 grama soli, 10 grama instant kvasca, 370 ml hladne vode i maslinovo ulje.

Princip je sljedeći: Uzmite suhe sastojke i pomiješajte. I dodajte 3/4 vode.  Lagano mutite.  Kada se tijesto krene oblikovati, onda dodajte ostatak vode.  Dalje možete da mutite mikserom. Stavite u nauljenu posudu, a potom pokrijte krpom.

Ostavite malo da odstoji.  Kada tijesto naraste, onda ga podijelite u 4-5 manjih komada. Potom stavite na lim za pečenje.  Ostavite da stoji još sat vremena, a onda pecite na 220 stepeni Celzijusa.

Kad se hljeb zagrije, malo ga zarežite nožem na par mjesta i pospite brašnom. U zagrijani lim potom dodajte malo vode. Hljeb pecite 25 minuta dok ne dobije zlatnu boju. I gotovo.  Vjerujemo da će vam se dopasti ukus hljeba.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *