Skandalozno: Otkrivena prodaja ličnih dokumenata na netu, zvaničnici van sebe
Breaking News

Skandalozno: Otkrivena prodaja ličnih dokumenata na netu, zvaničnici van sebe

Na internetu možete zaista pronaći sve, a danas sve što vam treba, bez obzira gdje živite, možete dobiti na mreži. Postoje web stranice koje se bave prodajom, od kojih su neke već postale svjetski poznate i provjerene stranice, poput Amazona, eBaya, Aliexpressa i sličnih prodajnih usluga. Međutim, čak i na ovim stranicama postoje stvari koje su prilično sumnjive, odnosno sumnjive kvalitete i podrijetla, ali ono što su pronašli strani državljani doista je iznenadilo mnoge.

Naime, otkriveno je da se putovnice građana iz BiH, kao i drugi osobni dokumenti, prodaju na eBayu, svjetskoj službi za kupnju i prodaju. Naime, najveća je nelogičnost što je riječ o dokumentima kojima je istekao rok, pa su zapravo neupotrebljivi, ali objavljeni su i osobni podaci građana kao i njihova slika. Ono što je posebno zabrinjavajuće jest da postoje i aktivni dokumenti koji se mogu zloupotrijebiti, a neki su čak i prodani.

Međutim, sada kada ste tražili te dokumente na eBayu, ne biste ih mogli pronaći ako ste u BiH, jer je inspekcija za sve iz te države onemogućena. Tako se nedavno pojavila osobna iskaznica osobe koja je nedavno na društvenim mrežama objavila da joj je u Sarajevu ukraden novčanik.

Cijene se kreću od 20 do 100 dolara, a postoje papiri čak i za bebe. Iz Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH rekli su da se do sada nisu imali priliku sastati s takvim stvarima i zbunjeni su zašto bi neko kupio neupotrebljiv dokument.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *