Alarmirana cijela Srbija - djevojčice se masovno javlaju doktorima, kad ih oni pregledaju ne mogu sebi doći, momentalno roditelje zovu
Breaking News

Alarmirana cijela Srbija – djevojčice se masovno javlaju doktorima, kad ih oni pregledaju ne mogu sebi doći, momentalno roditelje zovu

Današnja je tema vrlo ozbiljna, ali čini se da je prilično zanemarena otkako je virus korona ušao u naše društvo, pa se o ovom vrlo ozbiljnom problemu sve manje govori. Naime, koliko god mi se činili kao tradicionalna društva koja žive po nekim starim pravilima, vremena se mijenjaju, mladi ulaze u veze sve ranije i ranije bez zaštite, a onda se događaju problemi, upravo zato što nisu educirani o svemu što ih čeka. .

Naime, sve veći broj maloljetnih djevojaka dolazi liječnicima na pregled, uglavnom zato što su neželjene trudnoće. Najveći je problem što velik broj tih djevojaka još uvijek nije ni blizu punoljetnosti i uglavnom ne mogu niti racionalno razmišljati o svemu što im se događa, a prema statistikama situacija je puno ozbiljnija u Novom Sadu i Pančevu. Prošle je godine na teritoriju Srbije zabilježeno 16.232 neželjene trudnoće, od kojih se tek 9% odlučilo za dijete. Prema zakonu, maloljetna djevojčica nema pravo na pobačaj bez potpisa roditelja, ali ne samo njih, već i oca njezinog djeteta, ali i njegovih roditelja ako je i on maloljetan.

Medicinski stručnjaci vjeruju da se sve to događa samo zato što djeca nisu dovoljno obrazovana na tom polju, a mladi uopće ne razmišljaju o posljedicama svojih postupaka. Zaštita je potrebna ne samo zbog trudnoće, već i zbog spolnih bolesti. Takve se situacije najčešće događaju u „trećim zemljama“ poput zemalja Afrike i Azije, gdje je normalno da maloljetnici rađaju. Samo prošle godine život je izgubilo preko 72.000 mladih djevojaka i oko 2.500 beba, najčešće zbog komplikacija tijekom trudnoće.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *