Naizgled običan osip na šakama može biti znak ovog stanja: Ako vidite ovo, hitno se obratite ljekaru
Breaking News

Naizgled običan osip na šakama može biti znak ovog stanja: Ako vidite ovo, hitno se obratite ljekaru

Tokom proljetne sezone, značajan broj pojedinaca doživi pojavu iritantnih mjehurića ispunjenih tekućinom na koži. Ovi mjehurići imaju tendenciju da se pojave duž periferije prstiju, kao i na dlanovima i tabanima. Stanje poznato kao dishidrotični ekcem otkrio je dr. Shayan.

Dok tačan uzrok ostaje nejasan, vjeruje se da je povezan s čimbenicima kao što su stres, vlaga na rukama i nogama ili alergije, osobito alergijski rinitis. Prema riječima dermatologa na TikToku, važno je napomenuti da se ne radi o pukoj infekciji kože, već o dishidrotičnom ekcemu.

Za učinkovito olakšanje preporučuje se nanošenje guste kreme ili masti, po mogućnosti prije spavanja. Dobrobiti ove metode dodatno se pojačavaju nošenjem pamučnih rukavica na rukama ili pamučnih čarapa na nogama. Izbjegavanjem alergenih proizvoda može se učinkovito izbjeći pojava mjehurića, kako ističe autor.

Uprkos tome tome, u slučaju da stanje potraje, vrlo je preporučljivo potražiti liječnički savjet jer zdravstveni djelatnik može pružiti olakšanje prepisivanjem topikalne kortikosteroidne kreme.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *