Osim povišice penzionerima stiže i dodatak na penziju: Isplaćuje se mjesečno, a evo ko ima pravo i koliko on iznosi
Breaking News

Osim povišice penzionerima stiže i dodatak na penziju: Isplaćuje se mjesečno, a evo ko ima pravo i koliko on iznosi

Korisnici penzija i drugih prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja u februaru 2024. godine doživjet će primjetan rast prihoda od 14,8 posto. Revidirani iznosi penzija i novčanih naknada primaocima će se isplaćivati ​​od januara 2024.

Prema švajcarskoj formuli i uz povećanje od 14,8 odsto, prosječna penzija za januar 2024. godine procijenjena je na oko 45.775 dinara. Ovaj obračun uzima u obzir promjenu prosječne plate bez poreza i doprinosa.

Vlada je na sjednici od 7. decembra donijela Uredbu kojom se utvrđuju kriterijumi, zbir i obim korisnika penzija, kao i raspored isplate novčanih prirasta uz penzije. Lica koja primaju starosnu, prijevremenu starosnu, invalidsku i porodičnu penziju imat će mogućnost da iskoriste dodatnu novčanu naknadu u skladu sa odredbama ove Uredbe.

Međutim, ova privilegija važi samo ako ukupan iznos njihove penzije ne prelazi 51.618,14 dinara u periodu od decembra 2023. do novembra 2024. godine. Važno je napomenuti da će se ove isplate isplaćivati ​​na mjesečnom nivou, pored redovnog iznosa penzije. .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *