“Zdrav čovjek nikada to ne bi uradio, makar bi dijete odveo u bolnicu”: Evo šta psihijatar i klinički psiholog kažu o psihološkom profilu ubica
Breaking News

“Zdrav čovjek nikada to ne bi uradio, makar bi dijete odveo u bolnicu”: Evo šta psihijatar i klinički psiholog kažu o psihološkom profilu ubica

Kako prenose mediji, Srđan Janković i Dejan Dragijević, koji su priznali ubojstvo Danke Ilić (2), rade u vodovodu i nisu u bliskim prijateljskim odnosima. U susretu s psihopatološkom strukturom ličnosti gubi se važnost ljudskog života, posebice života nevine djece. Čak i u hitnim slučajevima, mentalno stabilna i odgovorna odrasla osoba nikada se ne bi upustila u tako prezreno djelo, čak i ako bi to značilo prijevoz djeteta u medicinsku ustanovu.

Prisutnost alarmantnog događaja kao što je ovaj služi kao očita demonstracija struktura ličnosti kojima nedostaje razvoj i odgovornost, a koje su duboko ukorijenjene u psihopatologiji. Tijekom proteklih 10 dana, i nacija i Europa u cjelini bili su angažirani u nepokolebljivoj potrazi za nestalim djetetom.

Klinička psihologinja Ljiljana Jagodić, vidno uznemirena, naglašava težinu situacije uspoređujući je s namjernim ozljeđivanjem bespomoćne mačke, čime joj se narušava sposobnost mirnog odmora.

Tijekom ljudske evolucije pojavila se ključna komponenta poznata kao superego, igrajući vitalnu ulogu kao naš unutarnji kompas za moral. Usmjerava nas i obeshrabruje da se upustimo u nepovoljne radnje, dok nas u isto vrijeme tjera da dobrobit drugih stavimo na drugo mjesto. Bez obzira na to, nepostojanje spomenutih struktura osobnosti predstavljalo je izazove za formiranje superega.

dr. Petar Vojvodić, psihijatar, iznosi uvjerljive dokaze koji jasno ukazuju na ponašanje pojedinca kao manifestaciju asocijalnog ponašanja, konkretno, asocijalnog poremećaja ličnosti, koji karakterizira potpuni izostanak empatije i grižnje savjesti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *