Tragedija potresla region: Bračni par skuhao supu od mrazovca – mislili da je srijemuš
Breaking News

Tragedija potresla region: Bračni par skuhao supu od mrazovca – mislili da je srijemuš

Kako se proljeće približava, mnogi ljudi će se upustiti u šumu u potrazi za neukroćenom biljkom poznatom kao sremus, koja se također naziva divlji ili medvjeđi luk. Ovo ukusno i sočno lisnato povrće obično se jede sirovo kao sastojak salate ili se ugrađuje u niz jela, uključujući umake i supe.

Neophodno je biti oprezan pri radu s ovom biljkom, jer naizgled bezazlene zamjene sa drugim biljkama slične prirode mogu dovesti do ozbiljnih posljedica kako za dobrobit, tako i za život. Nažalost, u Austriji se dogodio tragični incident koji je rezultirao smrću jednog starijeg para.

Nesvjesni opasnosti koja ih je čekala, krenuli su u osuđeni pohod u šumu, gdje su greškom sakupili biljku za koju su vjerovali da je sremuš. Nisu znali da ova biljka predstavlja ozbiljan rizik po njihovo zdravlje. Njihova smrt dogodila se samo nekoliko dana nakon konzumiranja. Imperativ je prepoznati da iako ove dvije biljne vrste uspijevaju u sličnim uvjetima, ključno je prepoznati smrtonosnu prirodu mraza kada dođe u kontakt s ljudima.

Gutanje jednog lista može dovesti do smrti. Da bismo lakše razlikovali različite izbore, evo nekoliko korisnih preporuka: Srijemuš se lako prepoznaje po nepogrešivoj aromi bijelog luka, dok Mrazovcu nedostaje taj izrazit miris. Srijemuš se može pohvaliti vitkim, sjajnim listovima koji rastu pojedinačno na zasebnim stabljikama, dok Mrazovac ima isprepletene, tamnije i deblje listove koji čine kružni raspored.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *