Novi udar na pušače: Cigarete opet poskupljuju od 19. februara! Ovo su nove cijene
Breaking News

Novi udar na pušače: Cigarete opet poskupljuju od 19. februara! Ovo su nove cijene

Od 19. februara većina cigareta dostupnih u Bosni i Hercegovini poskupiće za 0,20 KM. Ovo povećanje će se odnositi na cijene cigareta koje distribuira TDR d.o.o. Sarajevo na bosanskohercegovačkom tržištu. Proteklih dana Poreskoj upravi dostavljene su najnovije maloprodajne cijene cigareta svih većih proizvođača i distributera u branši.

Od 1. marta 2024. godine trošak kompanije Philip Morris d.o.o. cigarete na tržištu u Bosni i Hercegovini će rasti, rekao je Ratko Kovačević, portparol UIO BiH. Nadalje, od 14. marta 2024. godine cijene cigareta koje distribuira Nelt d.o.o. u Istočnom Sarajevu, Bosna i Hercegovina, također će porasti.

Prema njegovoj izjavi, skoro sve marke cigareta će poskupjeti za 0,20 KM po kutiji. U odluci Upravnog odbora UNO-a izričito se navodi da će se na kutiju cigareta i dalje plaćati proporcionalna akciza od 42 posto maloprodajne cijene, uz dodatnu posebnu akcizu od 1,65 KM.

Pored toga, biće nametnut odgovarajući porez na dodatu vrijednost (PDV) od 17%. Činjenica da u posljednjih pet godina nije bilo izmjena zakona koji se odnose na oporezivanje cigareta ukazuje da se povećanje cijena cigareta na tržištu BiH može pripisati inflatornim obrascima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *