Poseban oprez za pušače! Evo šta znači kad imate bijeli jezik, nije nikako dobro
Breaking News

Poseban oprez za pušače! Evo šta znači kad imate bijeli jezik, nije nikako dobro

Bijele mrlje na jeziku uglavnom su benigne i bezopasne. Međutim, u određenim situacijama mogu biti znak opasnih bolesti, poput raka usne šupljine.

Evo zašto se na jeziku pojavljuju bijele mrlje.

Bijele mrlje koje se pojave na dijelu jezika mogu ukazivati ​​na gljivičnu infekciju, što je često ako ste uzimali antibiotike. Najčešće se javljaju u dojenčadi i starijih osoba. Također, osobe s dijabetesom mogu biti sklonije gljivičnim infekcijama, a oralni inhalatori astme također ih mogu uzrokovati.

Drugi uzrok bijelih mrlja na jeziku može biti leukoplakija. Ovo se stanje često javlja kod ljudi koji puše ili koriste duhanske proizvode.

U tom je slučaju potrebno odmah posjetiti liječnika jer mogu izazvati rak usne šupljine. Lichen planus, rijetko stanje osipa, također može uzrokovati bijele pruge na jeziku. U tom slučaju, osim osipa, koji se pojavljuje i na drugim dijelovima tijela, a posebno na zglobu, podlakticama i iznad gležnja, možete osjetiti i svrbež.

Osip se obično prvo pojavi u ustima, a ako primijetite bijele pruge ili čipkasto bijele uzorke, trebali biste posjetiti liječnika.

Lichen planus također može biti posljedica upotrebe duhana, a u ovom slučaju simptomi najčešće popuštaju nakon prestanka konzumiranja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *