Poseban oprez za pušače! Evo šta znači kad imate bijeli jezik, nije nikako dobro
admin September 10, 2023

Bijele mrlje na jeziku uglavnom su benigne i bezopasne. Međutim, u određenim situacijama mogu biti znak opasnih bolesti, poput raka usne šupljine.

Evo zašto se na jeziku pojavljuju bijele mrlje.

Bijele mrlje koje se pojave na dijelu jezika mogu ukazivati ​​na gljivičnu infekciju, što je često ako ste uzimali antibiotike. Najčešće se javljaju u dojenčadi i starijih osoba. Također, osobe s dijabetesom mogu biti sklonije gljivičnim infekcijama, a oralni inhalatori astme također ih mogu uzrokovati.

Drugi uzrok bijelih mrlja na jeziku može biti leukoplakija. Ovo se stanje često javlja kod ljudi koji puše ili koriste duhanske proizvode.

U tom je slučaju potrebno odmah posjetiti liječnika jer mogu izazvati rak usne šupljine. Lichen planus, rijetko stanje osipa, također može uzrokovati bijele pruge na jeziku. U tom slučaju, osim osipa, koji se pojavljuje i na drugim dijelovima tijela, a posebno na zglobu, podlakticama i iznad gležnja, možete osjetiti i svrbež.

Osip se obično prvo pojavi u ustima, a ako primijetite bijele pruge ili čipkasto bijele uzorke, trebali biste posjetiti liječnika.

Lichen planus također može biti posljedica upotrebe duhana, a u ovom slučaju simptomi najčešće popuštaju nakon prestanka konzumiranja.

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*