Vaše orhideje će cvjetati kao nikad do sad: Tako jednostavno, kako to ranije nisam znala?
Breaking News

Vaše orhideje će cvjetati kao nikad do sad: Tako jednostavno, kako to ranije nisam znala?

Četiri načina da natjerate orgideje da cvjetaju. Vrlo je jednostavno:

Vještački mrak – da biste potakli cvjetanje orhideje možete da orhideju sa suhim zemjištem stavite 5-6 dana u tamnu prostoriju. Nakon tog perioda je vratite na njeno uobičajeno mjesto, zalijte i vidjet ćete da će nakon 2-3sedmice  pustiti pupoljke.

Sušni period – Orhideju ne zalivajte dok donji listovi ne izgube elastičnost. Naravno, ne treabet pretjerti sa tim sušnim periodom, tako da se savjetuje da orhideju potopite ponovo u vodu na 15 minuta. U tu vodu dodajte i đubrivo za orhideje.  Napominjemo da se ova metoda koristi samo kada imate zdravu biljku sa jakim korijenom i listom.

Pogodna temperatura – Noćna temperatura u prostoriji sa orhidejom mora da iznosi  4 stepena Celzijusa, a tokom dana 20 + stepena Celzijusa.

Svjetlost – Svjetlost je veoma bitan faktor za biljke. Orhideji je potrebno dobro osvijetljeno mjesto, ali opet bez direktne sunčeve svjetlosti. Isto tako ne zaboravite da orhideja voli čiste listove i tuširanje, tako da redovno brišete prašinu sa biljke.

Ovo su bili neki trikovi koji će pomoći da vaša orhideja bolje cvjeta. Vjerujemo da će vam ovi savjeti koristiti u tome.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *