Da li perete veš na 30 i 40 stepeni? Prestanite odmah, imamo loše vijesti za vas
Breaking News

Da li perete veš na 30 i 40 stepeni? Prestanite odmah, imamo loše vijesti za vas

Perete veš na 30 i 40 stepeni? Evo zašto trebate prestati: Određene materijale moramo jednostavno prati na nižoj temperaturi jer bi ih  veća temperatura uništila.  Znamo da određene materijale ipak tebamp prati na dosta veću temperaturi.

Pranje od 3o i 40 stepeni je razumljivo, ko je riječ o zaista osjeltjivim materijalima. Ipak, tručnjaci navode da bismo trebali prati odjeću na višim temperaturama, tako da šaren veš možete na 60 stepeni Celzijusa. Opet kažemo u zavisnosti od materijala.

Stručnjaci navode da mnoge bakterije opstaju na temepraturama od 37 stepeni Celzijusa. Jedna od njih je ešerihija. Kako biste bili sigurniji da su bakterije nestale, onda stavite veću temperaturu.

Bijeli veš, kuhinjske krpe,  posteljinu, peškire perite na 90 stepeni Celzijusa. Posebno veš jer znamo da se na vešu nalazi najveći broj bakterija i da je potrebna velika temperatura koja bi iste uništila.Savjetuje se i da s vremena na vrijeme očistite mašinu.

Bubanj možete uspješno očistiti sirćetom ili limunom. Savjetuje se da jednom u tri mjeseca uključite praznu mašinu. U pregradu za prašak za veš moćete nasuti pola šolje sirćeta. Podesite visoku temperaturu i uključite. Uklonit će bakterije, buđ, ali i hrđu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *