Zimsko računanje vremena: Evo kad pomjeramo kazaljke na satu - evo šta je drugačije ove godine
Breaking News

Zimsko računanje vremena: Evo kad pomjeramo kazaljke na satu – evo šta je drugačije ove godine

Prijelaz na standardno zimsko računanje vremena podrazumijeva pomicanje sata za jedan sat unazad. Kako se približavamo prelasku s ljetnog na zimsko računanje vremena, bit će potrebno prilagoditi i kazaljke na satu. Svake godine, posljednje nedjelje u listopadu, svijet se vraća na zimsko računanje vremena, često poznato kao standardno vrijeme. Prijelaz u 2024. godinu trebao bi se dogoditi u noći sa subote, 26. listopada, na nedjelju, 27. listopada. Točno u 3.00 sata toga dana kazaljke na satu vratit će se za jedan sat unatrag na 2.00 sata. Ova izmjena omogućuje dodatni sat sna, promjenu koju mnogi općenito cijene.

Svake godine brojni pojedinci razmišljaju o upitu: “Trebamo li pomaknuti ili vratiti sat?” Pri prelasku na zimsko računanje vremena sat se pomiče za jedan sat unazad.Ovom akcijom se u proljeće, kada se kazaljke na satu pomaknu naprijed, efektivno “vraća” sat koji je “dobiven” prilikom prelaska na ljetno računanje vremena. Kao rezultat toga, nakon vraćanja na standardno vrijeme, pojedincima je omogućen dodatni sat sna te večeri – izmjena koja će vjerojatno biti dobrodošla, kao što je primijetio Hayat.

Trajanje koje se naziva zimsko vrijeme ili standardno vrijeme odgovara srednjoeuropskom vremenu (CET), postavljenom jedan sat ispred univerzalnog vremena (UTC+1). Nasuprot tome, tijekom ljetnih mjeseci satovi se pomiču za jedan sat unaprijed, što dovodi do primjene srednjoeuropskog ljetnog vremena (CEST), koje je dva sata ispred univerzalnog vremena (UTC+2).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *