Meteorolozi upozoravaju – stiže ledeni polarni talas, temperatura pada i do -40! Ovu evropsku zemlju čeka zastrašujuća zima
Breaking News

Meteorolozi upozoravaju – stiže ledeni polarni talas, temperatura pada i do -40! Ovu evropsku zemlju čeka zastrašujuća zima

Očekuje se da će do sredine tjedna Moskva doživjeti najniže temperature u tjednu, s najvišim dnevnim temperaturama koje će padati na hladnih -33°C, a najnižim noćnim na čak -25°C. Ta su mjerenja znatno niža od uobičajenih siječanjskih prosjeka, koji obično pokazuju najniže jutarnje temperature oko -8°C, a najviše dnevne blizu -4°C. Dapače, u danima koji su pred nama očekuju se temperature od 20 do 25 stupnjeva ispod normale.

Očekuje se da će područja smještena sjeverno od Moskve izdržati još teže vremenske uvjete, s jutarnjim temperaturama koje bi mogle pasti do -40°C, a najvišim dnevnim temperaturama koje bi mogle doseći -30°C. Europski dio Rusije suočit će se s jednim od najistaknutijih polarnih udara u zabilježenoj povijesti, dok se azijska regija, koja obuhvaća Sibir, neprestano susreće s zimskim temperaturama koje variraju između -40°C i -30°C. U regiji Yakutsk temperature mogu naglo pasti između -50°C i -60°C. Preporuča se da stanovnici ovih regija poduzmu mjere opreza.

Nadolazeća zima predstavlja značajnu prijetnju ljudskim životima, naglašavajući nužnost povećane svijesti. Sljedećih dana očekuje se značajna temperaturna varijacija diljem istočne Europe. Očekuje se da će se sjeverna i zapadna područja Rusije suočiti s temperaturama ispod -35°C, dok se predviđa da će Ukrajina i južni dijelovi Rusije imati temperature veće od 0°C. Za razliku od jakih hladnih uvjeta u Rusiji, polarne regije smještene sjeverno od Islanda i Skandinavije uživaju znatno blažu klimu, s temperaturama oko 0°C i mogućim porastom za pet stupnjeva, što je fenomen koji se pripisuje učincima Golfske struje .

Sljedećih dana u Europi i Srbiji očekuje se osjetno poboljšanje vremenskih prilika, jer će prevladavati umjerene zračne mase s područja Atlantika i Sredozemlja. Usprkos tome, predviđa se povećanje količine oborine zbog stalnog kretanja ciklona. U Srbiji se očekuju maksimalne temperature od 16 do 17°C, što je porast od 10 do 15 stupnjeva iznad sezonske norme. Predviđa se da će ovog vikenda karakteristična zračna masa koja dolazi iz Rusije izvršiti svoj utjecaj nad Ukrajinom i baltičkim državama prije nego što napreduje prema Poljskoj u relativno blažem obliku.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *