Nedim Sladić dao novu prognozu i donio zabrinjavajuće vijesti
Breaking News

Nedim Sladić dao novu prognozu i donio zabrinjavajuće vijesti

Kako je na društvenim mrežama podijelio poznati bosanskohercegovački meteorolog Nedim Sladić, mala je vjerojatnost da će u Bosni u narednom desetodnevnom periodu pasti značajnije padavine. Ova je objava izazvala sve veću zabrinutost jer suše nastavljaju mučiti brojna područja diljem naše nacije.

U drugoj polovici ljetne sezone, Sladić je primijetio sve veću pojavu suša u našoj zemlji, posebice u središnjim planinskim područjima, gdje izostanak snijega zimi pogoršava problem. Unatoč proljetnim povremenim pljuskovima, vegetacija u južnom dijelu Hercegovine je uvenula. Prema posljednjim podacima dobivenim iz numeričkih prognostičkih modela, trenutno nema jasnih naznaka količine oborina koje bi u dovoljnoj mjeri ublažile sušnu situaciju na širem području Bosne i Hercegovine.

U idućih 7 do 10 dana u većini krajeva bit će suho vrijeme, iako u višim predjelima i na krajnjem sjeveru Bosne postoji mogućnost padalina. Osim toga, stanovnici diljem Balkanskog poluotoka mogu očekivati ​​povećanje količine sunca koje će dobiti u nadolazeća dva tjedna.Cirkumglobalni plan uvelike se oslanja na strategiju koja se ponavlja zbog nedostatka značajnih promjena u tropskim regijama. Bez utjecajnih i dinamičnih tropskih pokretača poput Madden-Julian Oscillation, koji bi mogli uvelike utjecati na situaciju, preostaje nam pristup isprati i ponoviti.


Važno je spomenuti da se Intertropska fronta (ITF), koja se naziva i područjem atmosferske nestabilnosti iznad Afrike, trenutno nalazi na približno 20°N, malo premašujući uobičajeni raspon od 1° do 2°. Pomicanje ITF-a ove je godine uzrokovalo pomicanje njegovih istočnih i zapadnih ogranaka prema sjeveru, što je dovelo do širenja utjecaja afričke zračne mase na više geografske širine.

Položaj mlazne struje ljeti može se lako zaključiti ispitivanjem trenutačnih globalnih temperatura oceana. Ipak, ključno je priznati često zanemaren “učinak spajanja” koji modeli ne uspijevaju odmah prepoznati. U kolovozu će zamjetan utjecaj imati toplinski val Sredozemnog mora koji će pojačati kruženje toplog zraka i onemogućiti noćno zahlađenje zbog emisije toplinskog zračenja iz okolnih mora i sušnog kopna.

Kako navode meteorolozi Vijesti, toplinski val koji se predviđa nakon 5. kolovoza bit će pod velikim utjecajem brzog porasta temperatura uzrokovanog zagrijavanjem kopna tijekom dana. Ovaj porast temperature također će rezultirati smanjenjem naoblake, pogoršavajući intenzitet toplinskog vala. Ovi faktori, kako javljaju meteorolozi Vijesti, imat će značajan utjecaj na nadolazeći toplotni val.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *