Svi držimo ovaj otrov u frižideru: Od ovoga možete da se rabolite, izaziva probleme i kod djece
Breaking News

Svi držimo ovaj otrov u frižideru: Od ovoga možete da se rabolite, izaziva probleme i kod djece

Posude za čuvanje hrane su praktične za održavanje svježine namirnica, ali mogu sadržavati jednu od najopasnijih tvari u vašem hladnjaku – bisfenol A, poznatiji kao BPA.

BPA je kemikalija koja se koristi u proizvodnji plastike još od 1960-ih godina, a osim u plastici, BPA se koristi i u premazima unutrašnjosti metalnih proizvoda poput konzervi za hranu i poklopaca boca, prema informacijama Mayo Klinike.

Kada hrana dođe u kontakt s materijalima koji sadrže BPA, kao što su plastika ili metal, postoji rizik da apsorbira ovu kemikaliju. Iako Američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) tvrdi da je mala količina BPA sigurna, došlo je do promjena u regulativama 2012. i 2013. godine koje su uvele restrikcije za upotrebu BPA u dječjim bočicama i posudama za hranu za bebe, ne zbog sigurnosnih razloga, već zbog zastarjelosti tih materijala.

Prema Mayo Klinici, izloženost BPA može utjecati na prostatu i mozak nerođene djece, novorođenčadi i male djece. Istraživanja također povezuju BPA s povećanim krvnim tlakom kod odraslih.Stručnjaci s Harvarda preporučuju oprez pri korištenju proizvoda koji sadrže BPA te savjetuju veći unos svježe hrane umjesto konzervirane. Preporučuje se odabir boca za vodu i posuda za hranu koje ne sadrže BPA.

Važno je izbjegavati zagrijavanje plastike u mikrovalnoj pećnici ili pranje u perilici posuđa, jer to može uzrokovati oslobađanje BPA u hranu, upozorava Mayo Klinika.Alternativno, postoje materijali poput stakla, nehrđajućeg čelika i porculana koji ne sadrže štetne tvari, prema informacijama objavljenim na portalu Eat This, koje prenosi N1.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *