U koje države građani mogu ući (samo) sa ličnom kartom? Ako vam ističe pasoš, dobro je znati…
Breaking News

U koje države građani mogu ući (samo) sa ličnom kartom? Ako vam ističe pasoš, dobro je znati…

Ako se nađete u situaciji da se želite odvažiti izvan granica Bosne i Hercegovine, a posjedujete samo osobnu iskaznicu ili ste trenutno bez putovnice, ne brinite, jer postoji mogućnost putovanja u odabrane susjedne zemlje upravo ovim dokumentom . Za detaljnije informacije o ovom pitanju, pogledajte sljedeći odjeljak.

Građani Bosne i Hercegovine imaju privilegiju koristiti svoje važeće osobne iskaznice kao priznate putne isprave unutar teritorija određenih država, zahvaljujući međunarodnim ugovorima koje je potpisala Bosna i Hercegovina. Smjestena u jugoistočnoj Europi, Republika Srbija stoji kao suverena država. Na Balkanu postoji susjedna država koja se zove Crna Gora. Nezavisna republika Sjeverna Makedonija Albanija ponosno stoji kao zasebna država.

Štoviše, pojedinac koji ima državljanstvo i Bosne i Hercegovine i državljanstvo druge nacije nije klasificiran kao stranac unutar granica Bosne i Hercegovine. Nadalje, državnu granicu Bosne i Hercegovine obvezno je prelaziti isključivo na za to određenim graničnim prijelazima, pridržavajući se propisanog rasporeda i protokola koji odgovaraju namjeni ovih graničnih prijelaza.

Kako se navodi na GPMaljevac.com, osobama koje posjeduju važeću osobnu iskaznicu kojom se potvrđuje njihov identitet i državljanstvo dozvoljen je ulazak, izlazak, tranzit i boravak u Bosni i Hercegovini najduže 90 dana u roku od 180 dana. Ovaj dodatak odnosi se na državljane država članica Europske unije, zemalja potpisnica Schengenskog sporazuma, Albanije, Andore, Crne Gore, Lihtenštajna, Makedonije, Monaka, San Marina, Srbije, Svete Stolice ili Švicarske Konfederacije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *