"Zima nije prošla, očekujte 30cm snijega!" Meteorolog upozorio: Stiže vremenski preokret, evo i kada..
Breaking News

“Zima nije prošla, očekujte 30cm snijega!” Meteorolog upozorio: Stiže vremenski preokret, evo i kada..

Početkom februara, meteorolog Nedeljko Todorović je identifikovao izvor lijepog vremena koje trenutno dominira regionom. Kada cikloni prolaze, oni ne samo da isporučuju padavine i efekte hlađenja, već i uvode strujanje zraka prema jugozapadu iz nižih geografskih širina, što obično rezultira povišenim temperaturama na čelu ciklona.

Za predstojeći desetodnevni period nema šanse za hladno vrijeme. Umjesto toga, spremamo se niz ugodnih uslova, s maksimalnim temperaturama čak deset stepeni više od uobičajenog prosjeka za ovu sezonu. Uobičajeno, u februaru je prosječna maksimalna temperatura od oko sedam stepeni.

Stoga možemo predvidjeti da će se temperature kretati oko deset stepeni iznad tog mjerila do dolaska sljedeće hladne fronte, koja bi se mogla dogoditi negdje nakon 10. februara. Počevši od 10. bit će primjetna promjena u odjeći, praćena padom temperature što će zahtijevati povećanje grijanja 11. i 12.

Kako se približavamo sredini februara, očekuje se značajno smanjenje temperature, uz mogućnost padavina. U planinskim predjelima predviđam minimalno 30 cm snijega. Bilo bi prerano proglasiti završetak zime u ovoj fazi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *