Prvi simptomi koji pokazuju da imate krvni ugrušak: Ako ih primjetite, reagujte dok nije kasno
Breaking News

Prvi simptomi koji pokazuju da imate krvni ugrušak: Ako ih primjetite, reagujte dok nije kasno

Prvi simptomi da imate krvni ugrušak u tijelu. Reagujte dok nije kasno: Krvni ugrušci mogu da budu veoma opasni i stoga ne biste smjeli da zapustite takvo stanje. Posebno jer se krvni ugrušak može kretati do pluća ili srca. Ovo su neki simptomi koje ne smijete da ignorišete:

Lupanje srca – Tahikardija može biti uzrokovana niskim nivoom kisika u plućima. Ako se krvni ugrušak nalazi u plućima, srce će  brže raditi.

Kratkoća daha – Desi se da vam je vrlo teško da duboko udahnete? To može biti simptom krvnog ugruška.

Napadi kašlja bez određenog razaloga – Imate neočekivane napade kašlja? Otežano disanje, ubrzan rad srca, bol u prsima? Može se desiti da čak iskašljavate krv ili sluz. Ovi znaci mogu ukazivati na krvni ugrušak. Svakako otiđite ljekaru.

Bol u grudima – Kada duboko udahnete, osjećate bol u prsima? To bi mogao da bude jedan od simptoma plućne embolije. Bol u prsima može biti vrlo oštra i možete pomisliti da imate srčani udar- U svakom slučaju nazovite hitnu.

Jako crvenilo na nozi – Crvene ili tamne tačke koje se pojavljuju na vašoj koži mogu biti simptom krvnog ugruška. Može značiti da vam je krvni ugrušak u nozi. Možete osjetiti i toplinu ili bolove dok istežete prste prema gore.

Bolovi u ruci ili nozi, oticanje nogu su još neki od simptoma. Oticanje zglobova se vezuje za b0lesti srca ili bubrega.  Mogu se javiti povraćanje i potpuno ili djelimično. Ne ignorišite ove simptome jer krvni ugrušak može dovesti do sm.rti.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *